Kategoriat
Tekijän nimi löytyy artikkelista

Asiantuntija: Venäjän lähetystön antennit tarkoitettu ehkä viestiliikenteen sieppaamiseen

Tiedustelun ja vakoilun näkökulmasta lähetystöt ovat tärkeitä tukikohtia, koska lähetystöjen henkilökuntaa suojaa diplomaattinen koskemattomuus.
Venäjän suurlähetystön rakennusten katoilla näkyy STT:n ottamissa kuvissa ainakin 11 antennia. Lähetystö sijaitsee Helsingin Kaivopuistossa.

VENÄJÄN SUURLÄHETYSTÖN RAKENNUSTEN KATOILLA NÄKYY STT:N OTTAMISSA KUVISSA AINAKIN 11 ANTENNIA. LÄHETYSTÖ SIJAITSEE HELSINGIN KAIVOPUISTOSSA.

Maiju Ylipiessa Anssi Rulamo

STT, Helsinki

Venäjän suurlähetystön katolla Helsingissä sojottaa eri suuntiin useita antenneja. Mihin niitä käytetään?

Kansainvälinen tutkivan journalismin toimittajaverkosto Vsquare on kertonut, että Venäjän lähetystöjen, kauppaedustustojen ja kulttuurikeskusten katoilla on antenneja, satelliittilautasia ja vajoja, joiden epäillään peittävän kehittyneitä signaalitiedusteluvälineitä ympäri Eurooppaa. Signaalitiedustelulla tarkoitetaan sähköisten viestien keräämistä ja tulkitsemista.

Suurlähetystöt ovat otollisia paikkoja vakoiluun, sillä niiden henkilökuntaa suojaa diplomaattinen koskemattomuus, eikä lähetystön alueelle voi mennä ilman lupaa.

Helsingissä Venäjän suurlähetystön rakennusten katoilla näkyy STT:n ottamissa kuvissa ainakin 11 antennia.

Osa antenneista on todennäköisesti tarkoitettu viestiliikenteen sieppaamiseen, arvioi Jack Watling , vanhempi tutkija brittiläisestä Royal United Services Institute -ajatushautomosta. STT näytti kuvat Watlingille, joka arvioi niitä viestitse.

Watlingin mukaan lähetystöissä on yleisesti suuria antenneja, joita ne tarvitsevat salattua viestintää varten.

– Venäjän Helsingin-lähetystössä on ainakin kolme suurta viestintäantennia, jotka todennäköisesti pystyvät välittämään salattua dataa pitkien välimatkojen päähän, Watling sanoo.

– Lisäksi on joukko pienempiä antenneja, joiden tarkoitus on todennäköisesti siepata viestiliikennettä muista lähetystöistä ja Suomen valtion organisaatioista.

Salaisen palvelun näkökulmasta lähetystöt tarjoavat tärkeän tukikohdan, josta voi pyörittää operaatioita, koska lähetystöjen henkilökuntaa suojaa diplomaattinen koskemattomuus, Watling sanoo.

Watling painottaa, että hänen tässä jutussa kuvailemansa asiat ovat yleisiä käytäntöjä tiedustelumaailmassa, eivätkä koske vain Venäjää.

Diplomaattipeitteellä tehtävä vakoilu on suojelupoliisin mukaan ollut perinteisesti Venäjän tiedustelun päämenetelmä ulkomailla. Supo ei antanut STT:lle haastattelua tätä juttua varten.

Signaalitiedustelu on tiedustelupalvelujen keskeisesti käyttämä menetelmä, sanoo puolestaan tiedusteluhistorian väitöskirjatutkija Mikko Porvali Jyväskylän yliopistosta. Toimintaan on Porvalin mukaan monia mahdollisia alustoja: oman ja liittolaisten maaperän lisäksi diplomaattisia edustustoja, lentokoneita ja laivoja.

Porvali kommentoi asiaa yleisellä tasolla. Hän ei ole tutustunut STT:n ottamiin valokuviin.

Watling pitää mahdollisena, että Venäjä käyttää valetukiasemia, joilla voidaan siepata matkapuhelinliikennettä ja jäljittää puhelinten käyttäjien sijaintia. Tähän ei kuitenkaan vaadita kiinteää infrastruktuuria, hän huomauttaa.

– Venäjää kiinnostava henkilö olisi suojaton myös kauempana Venäjän lähetystöstä, sillä matkapuhelinten seuraamiseen on monia keinoja.

Venäjän suurlähetystö ei vastannut STT:n kommenttipyyntöön tätä juttua varten.

Telekuuntelu, eli puhelin- tai sähköpostiviestinnän kuuntelu tai tallentaminen salaa, on Suomessa sallittua vain Suomen viranomaisille ja silloinkin vain tuomioistuimen luvalla.

Ainoa keino tehdä signaalitiedustelua toisen valtion kamaralla on siis tehdä sitä luvatta, ja näin tiedustelupalvelut myös toimivat, Porvali sanoo.

Tietyt viranomaiset pystyvät luomaan turvatiloja, joihin ei kulje elektromagneettista säteilyä, Porvali sanoo. Olennaisempaa on kuitenkin hänen mukaansa tiedostaa vakoilun mahdollisuus ja huomioida se omassa toiminnassaan.

– Otetaan huomioon, missä kanavissa puhutaan minkäkinlaista asiaa ja mistä kaikkialta tietoa voidaan kerätä.

”Ainoa keino tehdä
signaalitiedustelua toisen valtion
kamaralla on siis tehdä sitä luvatta, ja näin
tiedustelupalvelut myös toimivat.”

Mikko Porvali

Väitöskirjatutkija

”Budapestin Baikonur” ja muut
Venäjän antennit Euroopassa


Anssi Rulamo

STT, Helsinki

Kansainvälinen tutkivan journalismin toimittajaverkosto Vsquare laski 15 eri maassa yhteensä 182 antennia Venäjän lähetystöjen, kauppaedustustojen ja kulttuurikeskusten katoilla. Antenneja ja kattorakennelmia on havaittu useissa EU-maissa, muun muassa Puolassa ja Ruotsissa.

Vsquaren haastattelemien asiantuntijoiden mukaan katoilla näkyvää välineistöä käytetään sekä omien työntekijöiden eli agenttien viestinnän suojaamiseen että paikallisen radio- ja matkapuhelinviestinnän seuraamiseen.

Vsquaren mukaan sen Euroopassa havaitsemista antenneista Venäjän Belgian-lähetystössä Brysselissä satelliittilautasia näkyi eniten, 17 kappaletta. Belgian oikeusministeri Vincent Van Quickenbornen mukaan tätä selittävät sotilasliitto Naton ja EU:n läsnäolo Brysselissä.

Myös Budapestissä Venäjän lähetystö, kauppaedustusto ja kulttuurikeskus ovat tunnettuja venäläisen vakoilun pesiä, kertovat useat entiset unkarilaiset tiedustelu-upseerit Vsquarelle.

Venäjän Unkarin-lähetystön katon kuvaillaan ”näyttävän Baikonurilta” useine antennivirityksineen, mikä viittaa Venäjän avaruuskeskukseen Kazakstanissa.

Varsovassa Venäjän lähetystön henkilökunnan asuinrakennuksena käytetyn kerrostalon katolla on myös suuri määrä satelliittilautasia, antenneja ja useampia vajoja, Vsquare kertoo.

Vsquaren haastattelemien entisten tiedustelu-upseerien mukaan vajat pitävät luultavasti sisällään radioelektronista tiedustelulaitteistoa, jolla pystytään seuraamaan esimerkiksi radio- ja matkapuhelinviestintää. Vajojen avulla näitä edistyneitä laitteita pyritään piilottamaan esimerkiksi helikoptereilta ja lennokeilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *